Casa de cultura

4 septembrie 2014 - 10:30 Eveniment

Turneul Internaţional de Şah feminin Memorialul „Maria Albuleţ”

16804113450_84e189608f_oLa Brăila se desfăşoară cea de-a şaptea ediţie a Turneului Internaţional de Şah feminin Memorialul „Maria Albuleţ”  cu participarea sportivilor din România (6), Grecia (1), Cehia (2) şi Georgia (1).

Evenimentul are loc în perioada 4-12 septembrie 2014, iar accesul publicului este liber. Tot aici va avea loc joi, 4 septembrie 2014, ora 10:30 deschiderea oficială a turneului de şah şi conferinţa de presă.

La competiţie participă, ca în fiecare an, marea maestră Marina Makropoulou din Grecia – fiica regretatei vicecampioane olimpice comemorată prin acest turneu, şi maestrele internaţionale din Cehia surorile Tereza şi Carolina Oldarova. Din România participă marea maestră Mihaela Sandu, medaliată cu argint la campionatele naţionale de anul acesta, maestrele internaţionale Irina Bulmaga şi Camelia Ciobanu şi marele maestre Elena Luminiţa Cosma şi Irina Ionescu.

Prezentă ca de fiecare dată la Brăila cu această ocazie, fiica regretatei Maria Albuleţ, marea maestră Marina Makropoulou, le-a împărţit jucătoarelor câte o carte din biblioteca mamei sale, cu semnătura Mariei Albuleţ, „ca amintire şi ca mulţumire pentru că vin şi joacă aici, la acest turneu”.

Scurtă prezentare a Dr. Maria Albuleţ – figură proeminentă a şahului românesc

De profesie medic pediatru, dr. Maria Albuleţ s-a născut la Brăila pe 16 iunie 1932. A fost prima jucătoare din România care a obţinut titlul de maestră internaţională. Multiplă campioană naţională (1951, 1956 şi 1957), obţine împreună cu marea maestră de mai târziu, Margareta Teodorescu, prima realizare notabilă a reprezentativei feminine a României în competiţiile pe echipe.

În componenţa sus-amintită, echipa României se clasează pe locul II la Olimpiada de la Emmen (Olanda) din 1957 şi devine vicecampioană olimpică, la egalitate de puncte cu echipa clasată pe locul I, puternica reprezentativă a U.R.S.S. Argintul olimpic este completat şi de medalia de argint pentru rezultatul individual de la masa 1.

Tot în 1957 câştigă marele turneu zonal de la Cracovia (Polonia) şi se califică pentru turneul canditatelor la meciul pentru titlul de campioană mondială (Plovdiv-Bulgaria, 1958), lucru care vorbeşte de la sine despre forţa de joc pe care o atinsese în acea perioadă.

Iată cum o caracterizează Constantin Ştefaniu în cartea sa “Şah de la A la Z”, Editura Sport – Turism, Bucureşti 1984: “Cerebrală, foarte talentată, cu un stil agresiv. Având o amplă cultură generală, un aspect fizic plăcut şi un caracter bine temperat este prototipul jucătoarei agreabile de concurs”.

În 1971 i se acordă titlul de maestră emerită a sportului pentru remarcabilele sale performanţe pe plan sportiv. Moare la Ploieşti, acolo unde şi-a exercitat profesiunea de medic, în luna ianuarie a anului 2005, în urma unor complicaţii medicale survenite pe fondul unei gripe severe, fiind regretată de întreaga mişcare şahistă românească. Este înmormântată la Brăila, oraşul său natal.